5 Tips Mengatasi Masalah Ketakutan Menaiki Kapal Terbang

KETAKUTAN menaiki kapal terbang memang masih kerap dialami ramai orang. Namun, ada tips untuk membuat ketakutan tersebut hilang.

Mempelajari sedikit mengenai kapal terbang boleh mengurangkan rasa cemas anda. Kemudian, daripada memikirkan hal yang bukan-bukan, cubalah untuk memikirkan sesuatu yang akan membuat anda tersenyum.


1. Pelajari mengenai kapal terbang

Kecemasan menaiki kapal terbang dapat diatasi dengan memahami cara kapal terbang berfungsi. Tak perlu perkara yang berat-berat, cukup mengetahui tentang bagaimana pesawat masih boleh terbang ketika salah satu enjin tidak berfungsi. Sehingga anda sedar mengapa tak perlu cemas ketika berada di kapal terbang.

2. Biasakan diri dengan kapal terbang

Jika memang takut menaiki kapal terbang, cubalah untuk membiasakan diri dengan gambar-gambar yang akan dilihat di dalam kapal terbang. Misalnya layari tentang gambar kabin, gambar pintu kecemasan, atau gambar kerusi kapal terbang supaya anda akan mula terbiasa memasuki kapal terbang.

3. Pilih kerusi dekat lorong

Memilih tempat duduk di dekat lorong boleh membuat diri sedikit lebih tenang. Jika boleh untuk memilih kerusi semasa menempah tiket, pilihlah berdekatan lorong. Duduk hampir dengan lorong membuat anda lebih tenang kerana merasakan dikelilingi banyak orang. Selain itu, anda juga mudah bergerak.

4. Pilih tayangan yang akan dilihat

Pilih tayangan apa saja yang akan anda lihat sebelum melakukan penerbangan, terutama tayangan yang berkaitan dengan kapal terbang. Jika cemas menggunakan kapal terbang, usahakan untuk tidak menonton tayangan kemalangan kapal terbang atau perkara yang cenderung untuk membuat anda semakin takut menaiki kapal terbang.

5. Fikir perkara positif

Cuba untuk berfikir positif semasa berada dalam penerbangan. Jauhkan fikiran negatif dan kemungkinan-kemungkinan buruk yang hanya akan membuat anda semakin cemas dan takut.

Sebaliknya, fikirkan perkara positif yang membuat fikiran anda tenang dan bahagia. Misalnya memikirkan bahawa setelah mendarat, anda akan merasakan spa di salah satu hotel termewah di bandar destinasi.
5 Tips Mengatasi Masalah Ketakutan Menaiki Kapal Terbang 5 Tips Mengatasi Masalah Ketakutan Menaiki Kapal Terbang Reviewed by Admin on 12:44:00 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.