Nawi Berjalan Kaki 2 Jam Seorang Diri Redah Belantara Demi Untuk Ke Sekolah

Mungkin anda pernah terbaca di mana kami pernah tulis kisah kesusahan anak-anak di pedalaman untuk ke sekolah, bahkan kami pernah menulis atau muat naik kisah guru-guru di pedalaman.

mereka dilihat begitu bersemangat ke sekolah walaupun perlu mengharungi pelbagai halangan terutamanya jalan yang becak atau perlu menaiki bot.

Namun kisah yang dikongsikan kali ini dilihat lebih mencabar dimana dilalui oleh seorang pelajar bernama Nawi di mana sebuah artikel yang ditulis oleh gurunya Cikgu Muhammad Naim membuatkan hati tersentuh.

Mana tidaknya, menurut beliau, Nawi perlu berjalan kaki selama dua ja setiap hari untuk ke sekolahnya di mana seawal jam 5 pagi dia sudah perlu keluar daripada rumah meredah belantara ke sekolahnya iaitu Sekolah Kebangaan Kapitangan.

Ini bermaksud Nawi pelru berjalan selama empat jam sehari untuk pergi dan balik daripada sekolahnya, apapun jom kita baca nukilah cikgu Naim.


Nawi berjalan kaki 2 jam setiap pagi untuk ke sekolah.

Seperti pelajar-pelajar lain di sini, Nawi mengambil keseluruhan masa perjalanan sebanyak 4 jam sehari untuk pergi dan pulang sekolah.

Sudah menjadi kebiasaan pelajar di sini merentas belantara seorang diri.

"Kenapa dia tidak berkasut?" (gambar diatas)

Kasut adalah satu kemewahan untuk pelajar disini. Ia sukar didapati melainkan dengan bantuan sekolah.

Jadi untuk memanjangkan hayat kasut tersebut, kebanyakan pelajar disini akan menanggalkan kasut dan berkaki ayam sepanjang perjalanan pergi dan pulang.

Bagi mereka, kasut hanya layak dipakai di sekolah.


Saya rasa tiada semangat anak-anak di bandar yang dapat dibandingkan dengan semangat anak-anak disini.

Kemiskinan dan kesukaran perjalanan tidak pernah melunturkan semangat mereka untuk dapat menuntut ilmu.

Boleh anda bayangkan berjalan kaki dalam kegelapan seawal jam 5 pagi untuk ke sekolah?

Perkara seperti ini membuatkan saya rasa sebak dan sedar betapa beratnya tanggungjawab yang sedang saya pikul sebagai guru di sini sekarang.

Living in here makes me think a lot. - inchenaim
Nawi Berjalan Kaki 2 Jam Seorang Diri Redah Belantara Demi Untuk Ke Sekolah Nawi Berjalan Kaki 2 Jam Seorang Diri Redah Belantara Demi Untuk Ke Sekolah Reviewed by Admin on 16:08:00 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.