Perbezaan Warna Kuning Telur Yang Korang Tak Tahu


Abang percaya ramai kalangan kita memang suka makan telur kan? Jarang lah orang tak makan telur. Tahu tak korang warna telur kuning tu berbeza beza? 

Bila dah pecahkan telur sebelum masak pernah tak kita check dulu warna kuning telur tu? Sebenarnya sangat penting untuk kita check dulu warna kuning telur tu bukan terus masak je okay?

Warna kuning telur bergantung kepada apa makanan yang dah diberi kepada ayam. Jika ia mempunyai diet yang seragam berdasarkan semata-mata pada bijirin, kemudian kuning telur akan menjadi warna kuning pucat. Jika diet ayam mengandungi jagung, tumbuh-tumbuhan, dan serangga, maka warna akan mempunyai lebih kepada warna oren. 


Secara umum, ia lebih baik untuk mengambil telur yang mempunyai kuning oren terang kerana ia mengandungi jumlah maksimum bahan kimia yang badan kita perlukan.

Sumber: era.fm
Perbezaan Warna Kuning Telur Yang Korang Tak Tahu Perbezaan Warna Kuning Telur Yang Korang Tak Tahu Reviewed by Admin on 13:53:00 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.