3 Jenis Doa Yang Boleh Dibaca Apabila Menziarahi Orang Sakit

3 Jenis Doa Yang Boleh Dibaca Apabila Menziarahi Orang Sakit. Hak seorang Muslim kepada Muslim yang lain adalah menziarahi apabila sakit. Dalam masyarakat kita, amalan menziarahi ketika sakit memang menjadi kebiasaan. Selalunya kita akan membawa sekali buah tangan berupa hadiah atau buah-buahan.

BACA: Sambutan Hari Lahir, Ini Antara Amalan Yang Boleh Dilakukan Untuk Lebih Berkat

3 Jenis Doa Yang Boleh Dibaca Apabila Menziarahi Orang Sakit

Satu lagi amalan yang boleh dibudayakan adalah membaca doa kepada pesakit, sehingga dia juga boleh mendengar dan mengaminkan sama. Rasulullah SAW telah mengajarkan beberapa jenis doa yang sesuai dibaca ketika menziarahi orang sakit. Berikut antaranya:

1 – Doa Agar Dihilangkan Penyakit

أَذْهِبِ الْبَاسَ رَبَّ النَّاسِ اِشْفِ وَأَنْتَ الشَّافِي لَا شِفَاءَ إِلَّا شِفَاؤُكَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقَمًا

(Adzhibil Ba’sa Rabban Naasi Isyfii Wa Anta Syaafi Laa Syifaa’a Illa Syifaauka Syifaa’a Laa Yughaadiru Saqama) – (HR Bukhari, No. 5243)

“Hilangkanlah penyakitnya wahai Tuhan sekalian manusia, sembuhkanlah wahai zat Yang Maha Menyembuhkan, tidak ada yang dapat menyembuhkan melainkan kesembuhan dariMu, iaitu kesembuhan yang tidak membawa rasa sakit”)

2 – Doa Penyembuh

أَسْأَلُ اللَّهَ الْعَظِيمَ رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ أَنْ يَشْفِيَكَ

(As Alullaahal ‘Azhiim Rabbal ‘Arsyil ‘Azhiim An Yasyfiyaka)

“…Aku mohon kepada Allah yang Maha Agung, Tuhan Arasy yang Agung semoga Dia menyembuhkanmu”

Rasulullah SAW mengatakan bahawa jika seseorang menziarahi orang sakit (yang belum sampai ajalnya) dan membacakan doa ini di sebelahnya sebanyak 7 kali, maka Allah akan menyembuhkan penyakitnya. (HR Abu Daud, No. 2700)

3 – Doa Ruqyah

فَقَالَ أَنَسٌ أَلاَ أَرْقِيكَ بِرُقْيَةِ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ بَلَى‏.‏ قَالَ *اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ مُذْهِبَ الْبَاسِ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي لاَ شَافِيَ إِلاَّ أَنْتَ، شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا

(Allahumma Rabbi-n-naas, Muzhibal ba’s, Isyfi, Anta Asy-Syaafi, La Syafiya Illa Anta. Syifaan la Yughadiru Saqamaa)

“Ya Allah, Tuhan sekalian manusia, yang mampu menghilangkan kesakitan (apapun). Sembuhkanlah (sakit ini), kerana Engkau lah Maha Pemberi Kesembuhan, tiada yang mampu menyembuhkan selain Engkau, dengan kesembuhan yang tidak meninggalkan sebarang keperitan (sesudahnya).(HR al-Bukhari)

Doa di atas adalah doa ruqyah Rasulullah yang dibacakan oleh Anas kepada Tsabit.

Sesungguhnya dengan menziarahi, maka ia mengingatkan kita kepada nikmat kesihatan yang Allah berikan kepada diri sendiri.

Sumber: Tazkirah

Sambutan Hari Lahir, Ini Antara Amalan Yang Boleh Dilakukan Untuk Lebih Berkat

Sambutan Hari Lahir, Ini Antara Amalan Yang Boleh Dilakukan Untuk Lebih Diberkati. Itu antara ucapan yang sering dilontarkan buat birthday […]

Adab Masuk Tandas Yang Ramai Tak Tahu Agar Ibadah Kita Sempurna!

Adab Masuk Tandas Yang Ramai Tak Tahu Perlu Alirkan Air Pada Dinding. Kebersihan diri adalah perkara penting yang harus kita […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *