7 Tips Pantas Bangkit Selepas Anda Gagal

7 Tips Pantas Bangkit Selepas Anda Gagal. Gagal itu perkara normal. Saya sendiri banyak kali gagal dalam kehidupan. Gagal dalam macam-macam haluan.

Berikut adalah cara-cara yang boleh dicuba supaya semangat untuk bangkit lagi dan lagi datang menyala-nyala.

1 – Menangis

Menangis bukan bererti bahawa kita lemah. Jangan pernah untuk berasa takut untuk meluahkan perasaan sendiri. Berasa sedih dengan kegagalan itu sememangnya suatu hal yang normal.

Walaupun sudah menangis setelah gagal, tidak perlu dipanjangkan kesedihan tersebut. Kawalan emosi sewaktu menghadapi kegagalan adalah sangat penting.

Malahan, Allah S.W.T akan sentiasa ada bersama-sama meskipun kita mencapai kejayaan mahupun gagal di dunia ini.

2 – Menerima Kenyataan

Hidup ini tidak ada kesempurnaan. Tiada manusia yang tahu tentang segala-galanya. Tentu ada di mana-mana kelemahan, kegagalan dan kesakitan yang datang tanpa kita sedari.

Apabila kita dapat menerima hakikat bahawa tidak selamanya hidup ini mudah, kita akan rasa berserah sepenuhnya kepada Allah S.W.T.

Tambah pula, di sebalik setiap masalah atau ujian yang menimpa pasti ada hikmah yang disembunyikan-Nya.

Yakinlah bahawa Allah Maha Penyayang. Kita patut bersyukur dan terima kenyataan tentang kegagalan tersebut dengan sepenuh hati.

Sabar itu indah. Dalam kegelapan serta kehujanan, pasti akan ada pelangi yang sedang menanti. Maka di samping menerima hakikat, bersabarlah sepanjang menjalani proses mengalami kegagalan.

3 – Cerita Kepada Allah S.W.T

Mengadulah kepada Allah S.W.T. Terkadang mungkin apabila kita bercerita tentang kegagalan kita kepada orang lain, kita akan berasa lega.

Namun, ia tidak memberikan apa yang kita mahu. Allah S.W.T yang lebih mengetahui tentang segala-galanya. Maka, ceritakanlah kepada-Nya terlebih dahulu.

Pada saat itulah, Allah S.W.T benar-benar rindu untuk kita mengadu, menangis mahupun bersujud kepada-Nya.

Walaupun kita tidak dapat melihat-Nya, kita tetap akan merasakan ketenangan yang dikurniakan setelah kita mengadu kepada Allah S.W.T.

4 – Meminta Bantuan

Sekiranya pada saat mengalami kegagalan dalam pelajaran, jangan pernah segan untuk meminta pertolongan orang lain. Guru-guru, rakan-rakan mahupun adik-beradik pasti akan menghulurkan bantuan kepada kita.

Dalam proses meminta pertolongan orang lain, kita boleh bertanya tentang pendapat mereka.

Sebagai contoh, idea mengenai apa-apa yang perlu kita perbaiki untuk memperoleh sesuatu kejayaan kerana tidak semua perkara yang kita sedari tetapi orang lain nampak dan sedar.

Selain itu, dalam agama Islam juga telah disyariatkan untuk saling membantu. Maka tidak perlu berasa gundah mahupun malu untuk meminta tolong.

5 – Belajar Daripada Kesilapan

Kesempurnaan hanya milik Allah S.W.T. Kita sebagai seorang hamba, pasti melakukan kesilapan dengan sifat manusia yang serba kekurangan. Dan lebih baik juga untuk kita memikirkan bagaimana untuk belajar daripada kesilapan.

Setiap kegagalan pasti hadir dengan pengajaran. Jangan pula meremehkan kesilapan kerana mungkin kita akan mengulang kesilapan yang sama.

Oleh itu, jika kita belajar dari kesilapan dengan teknik yang betul, pasti kita dapat meningkatkan kemajuan diri.

Kongsikan artikel ini.
  • 189
  •  
  •  
  •  

Mengapa Anda Sukar Bertemu Jodoh? Cuba Baca Ni..

Mengapa Anda Sukar Bertemu Jodoh? Mungkin perkataan seperti di atas sering didengari buat anda yang masih bujang. Kadang-kadang perit juga […]

Benarkah Selepas Kahwin, Hidup Wanita Jadi Lebih Sukar Dan Tertekan Dari Semasa Menjadi Anak Dara?

Benarkah Selepas Kahwin, Hidup Wanita Jadi Lebih Sukar Dan Tertekan Dari Semasa Menjadi Anak Dara! Ingat seepas kahwin, bolehlah buat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *