Budak Sampai Menggeletar Sebab Makan Gula-Gula Ini, Ibu Bapa Tolong Ambil Perhatian!

0
11
Budak

Budak Sampai Menggeletar Sebab Makan Gula-Gula Ini, Ibu Bapa Tolong Alert! Kelmarin memalui satu posting oleh Mohd Yani Yani di akaun Facebook miliknya, seorang kanak-kanak lelaki telah pun dikejarkan ke hospital sebab katanya ada termakan satu gula-gula yang tak lah berapa familiar sangat yang mengandungi kandungan dadah.

BACA:Semakan & Permohonan BSH Bujang: Tarikh Pembayaran & Kemaskini

Budak Sampai Menggeletar Sebab Makan Gula-Gula Ini

Jgn mkan mknn ni..bdk bru mkn klmrin hri ni msuk wad sbb ad dadah dlm..bdk tu jd ketar lutut dgn tgn..msuk wad msuk air dua botol..dktor chek ad ddh dlm mknn tu..bdk2 jgn mkn la..

Posted by Mohd Yani Yani on Isnin, 20 Januari 2020

Budak lelaki ni dikatakan makan gula-gula tu pada hari ahad yang lalu dan keesokan harinya, lutut dan tangannya tiba-tiba menggeletar. Dia ditahan oleh pihak hospital dan terpaksa diwadkan. Doktor yang merawatnya tu dah pun mendakwa gula-gula yang dia makan tempoh hari tu, memang ada kandungan da dah.

Kita patut kenalah periksa dulu sama ada benda yang kita makan tu ada tanda halal atau tak, tapi biasalah budak-budak, apa jer yang dia tahu. Ibu bapa pon kadang-kadang kena sentiasa alert dan memantau anak-anak korang okay! Takut-takut benda yang dia ambik tu ada barang-barang terlarang dan boleh memudaratkan kesihatan dia nanti.

Artikel Lain

Semakan & Permohonan BSH Bujang: Tarikh Pembayaran & Kemaskini

Semakan & Permohonan BSH Bujang: Tarikh Pembayaran & Kemaskini. Kerajaan telah mengumumkan pada belanjawan 2020 yang lepas bahawa golongan bujang berumur 40 tahun dan ke atas akan mendapat bayaran Bantuan Sara Hidup (BSH).

Semakan & Permohonan BSH Bujang: Tarikh Pembayaran & Kemaskini

Berbeza dengan tahun sebelumnya, dimana pemberian kepada golongan bujang hanya sebanyak RM100, pada kali ini pemberian duit BSH kepada golongan bujang adalah sebanyak RM300 sahaja. Di sini kami sediakan pautan untuk anda membuat semakan BSH Bujang 2020.

“Pemohon tidak perlu membuat permohonan baharu atau kemas kini sekiranya tiada sebarang perubahan maklumat; pemohon orang kelainan upaya (OKU) yang tersenarai sebagai penerima e-Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM),” katanya.

Bagi golongan OKU, mereka yang berumur 18 tahun ke atas juga layak menerima bantuan sebanyak RM300 ini.

BSH BUJANG DAN OKU 2020 DIBAYAR PADA FASA KEDUA

Berdasarkan Siaran Media Kementerian Kewangan pada 6 Januari 2020, bayaran bagi kategori bujang dan OKU akan dibuat secara one-off (sekali bayaran) pada fasa kedua.

Justeru penerima kategori ini perlu membuat permohonan atau kemaskini BSH bermula 1 Februari 2020 hingga 15 Mac 2020

SEMAKAN BSH BUJANG 2020

Semakan bagi BSH bujang boleh dilakukan dengan melayari Portal BSH Hasil yang tersedia di bawah ini:

Cuma perlu masukkan nombor kad pengenalan dan klik semak.

Jika nama anda ada di dalam rekod, maklumat permohonan anda akan dipaparkan . Termasuklah status kelulusan anda. Jika permohonan anda tidak berjaya, sebab kenapa tidak berjaya juga dipaparkan.

SYARAT PERMOHONAN & KEMASKINI BSH BUJANG 2020

Perlu diingatkan, anda hanya perlu membuat permohonan dan kemaskini BSH bujang jika anda;

Belum pernah membuat permohonan sebelum ini. Ingin membuat pertukaran maklumat/profil ( contoh alamat, no akaun, status, dll).

Permohonan BSH 2019 yang tidak berjaya dan menepati syarat kelayakan BSH 2020; atau Permohonan Orang kurang upaya (OKU) yang tidak tersenarai sebagai Bantuan JKM tetapi menepati syarat kelayakan BSH 2020.

Anda boleh rujuk laman rasmi BSH untuk maklumat lanjut dan terkini permohonan.

Jika anda termasuk dalam golongan ini, klik pautan di bawah ini. (link permohonan dan kemaskini ini hanya akan tersedia pada 1 Februari 2020).

Sumber: Oh My Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here