Hukum Solat Sambil Menahan Kentut? Sah Ke Solat?

Hukum Solat Sambil Menahan Kentut? Sah Atau Tidak Solat Kita? Apakah hukum solat sambil menahan kentut? Adakah harus solat lebih dari satu solat fardhu dengan wuduk yang satu serta menahan kentut dan berak?

BACA: Cara Dekatkan Diri Pada Allah. Elok Amal 15 Tip Ini Ketika Hadapi Masalah!

Solat Sambil Menahan Kentut? Sah Atau Tidak Solat Kita?

hukum

Hukum

Hukum solat sambil menahan kentut adalah sah kerana semua solat dengan wuduk yang satu akan tetapi makruh sebagai makruh tanzih kerana Rasulullah SAW bersabda dalam sebuah hadith :

لَا صَلَاةَ بِحَضْرَةِ الطَّعَامِ وَلَا هُوَ يُدَافِعُهُ الأَخْبَثَانِ

Artinya : “Tiada sempurna solat dekat dengan makanan dan tidak sempurna solat dalam keadaan menahan-nahan akan hadas.” Hadis Riwayat Imam Muslim.

Wallahua’lam

Cara Dekatkan Diri Pada Allah. Elok Amal 15 Tip Ini Ketika Hadapi Masalah!

Semua orang ada masalah, tinggal bagaimana seseorang itu mampu ‘menguruskan’ masalah dengan baik. Berikut 15 tip ketika menghadapi masalah.

1. Pertama sekali, terus paksa diri untuk ambil air wuduk dan solat. Boleh rujuk surah Al Baqarah ayat 45. Allah s.w.t sendiri bagi tips terbaik, mintalah pertolongan dengan jalan sabar dan solat.

2. Bila ada masalah, tika air mata mengalir. Saat itu satu saja yang boleh selesaikan masalah kita. Sedarilah bukan duit, bukan orang, bukan apa-apa melainkan Allah.

Gambar: yusranlapananda.wordpress.com

kunci

Antara Doa Yang Boleh Diamalkan Suami Sepanjang Tempoh Kehamilan Isteri

Antara Doa Yang Boleh Diamalkan Suami Sepanjang Tempoh Kehamilan Isteri. Buat pasangan yang dikhabarkan berita dengan kehadiran bakal cahaya mata, […]

Tiada Aurat Antara Suami & Isteri, Tapi Bila Bersentuhan Batal Wuduk? Ini Jawapannya!

Suami & Isteri Tiada Aurat Antara Satu Sama Lain, Tapi Bila Bersentuhan Batal Wuduk? Ini Jawapannya! Seperti yang kita ketahui, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *