Inilah Doa Ketika Rindu Seseorang Dalam Islam

Inilah Ketika Rindu Seseorang Dalam Islam. Setiap manusia pasti pernah merasakan rindu. Perasaan ini muncul tatkala kita berada di posisi yang jauh dari orang tersayang. Entah itu istri, suami, orang tua, saudara, teman, atau kekasih hati. Sedangkan untuk orang-orang yang beriman, rasa rindu terbesar pastinya akan hadir untuk bertemu Allah Ta’ala dan Baginda Rasul Muhammad SAW. Rindu dalam islam adalah sesuatu yang fitrah. Tidak berdosa apabila seseorang merasakan rindu di dalam hatinya. Namun rindu juga harus disikapi dengan cara-cara yang benar.

Doa ketika Rindu Seseorang

Ketika perasaan rindu sudah sangat membuncah dan tak terbendung, janganlah kita menuruti bisikan-bisikan syaitan untuk menuruti hawa nafsu. Jika rindu itu hadir untuk sang pujaan hati, maka selipkanlah doa di tiap selesai sholat, di sepertiga malam terakhir, serta waktu dipertengahan iqomah dan adzan. InsyaAllah doa-doa tersebut akan dimustajabah oleh Sang Maha Kuasa. Nah, berikut ini beberapa doa ketika rindu seseorang berdasarkan dalil-dalil islam.

Surat Thahaa ayat 39

Selain surat yusuf diatas, doa lanjutan untuk obat rindu kepada seseorang yaitu membaca surat thaahaa ayat 39. Apabila seseorang berdoa dengan surat yusuf dan surat thaahaa dengan perasaan ikhlas setiap selesai sholat maka diyakni rasa rindunya akan terobati dengan cara yang benar. Namun demikian tidak ada hadist yang menjelaskan akan keabsahan surat thaahaa untuk dijadikan wirid saat merindukan seseorang.

“Wa-alqaytu ‘alayka mahabbatan minnii walitushna’a’laa ‘ainii” Artinya: Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu di asuh di bawah pengawasanku.”(Qs thaahaa:39)

Surat Al Fatihah

Doa yang sering kita baca setiap solat fardhu ini ternyata memiliki keistimewaan sangat besar. Al fatihah tidak sekedar menjadi surat pembuka dalam Al-Quran, namun bacaan Al fatihah juga bisa membantu memperluas rezeki, mengobati penyakit, menjauhkan diri dari pikun atau sifat pelupa, serta sebagai obat kerinduan terhadap seseorang.

Surat Al-Baqarah ayat 165

Beberapa orang juga percaya bahwa potongan ayat surat Al-Baqarah ayat 165 bisa menjadi doa dikala perasaan rindu. Namun demikian, tidak ada dalil ataupun hadist yang menjelaskan akan hal tersebut-bahwa ayat ini dapat menyampaikan rasa rindu untuk seseorang yang dicintai.

Surat Ali-Imran ayat 14

Umumnya masyarakat menggabungkan potongan surat Al-Baqarah ayat 165 diatas dengan surat Ali-Imran ayat 14 sebagai wirid doa agar dirindukan oleh orang yang kita juga rindukan. Namun skeali lagi, tidak ada hadist atau ayat yang memperkuat pendapat tersebut.

Doa rindu orang tua

Perasaan rindu tentunya tidak hanya ditujukan untuk kekasih hati atau pasangan hidup saja. Terkadang rasa rindu juga muncul ketika kita berada jauh dari orang tua. Selain menelpon atau mungkin video call, kita juga bisa berdoa kepada Allah SWT untuk mewujudkan rasa rindu kita terhadap orang tua.

“Allahummaghfirlii waliwaalidayya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiiraa.” Artinya: “Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan kedua orang tuaku (Ibu dan Bapakku), sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil”.

Kongsikan artikel ini.

Artikel Lain

Dah Kahwin Atau Belum, Perempuan Umur 30an Tolong Jangan Abaikan 5 Perkara Ini!

Kalau anda salah seorang perempuan yang berada dalam umur 30an, kena ingat bahawa kesihatan wanita tidak akan sama seperti ketika di usia remaja hingga hujung 20an. Potongan badan pun banyak mula ‘lari’ tak seperti masa zaman dara dulu, tambah pula bila dah ada anak.

Maka mak-mak perlulah sentiasa peka dengan perubahan ini. Samalah macam kereta, kena servis lebih kerap seiring dengan pertambahan usia. Jadi untuk jaga apa yang patut, semak perkongsian Muhammad Ahmad ini…

5 Perkara Yang Perempuan Umur 30an Patut Buat

Orang perempuan jika umur 30an dah sakit-sakit badan, cepat penat, kaki kebas, selalu sakit kepala. Jangan abaikan. Nanti masuk umur 40an lagi teruk.

1. Buat pemeriksaan darah di mana-mana Lab atau klinik. Buat full blood examination. Ultrasound, Pap smear.

2. Rajin-rajinlah bersenam. 10 minit setiap hari dah cukup. Deep breathing waktu pagi bersama cahaya matahari. Parking kereta jauh sedikit untuk kerapkan jalan kaki dan jogging.

3. Yang biasa para ibu hadapi masalah adalah tidak cukup tidur disebab jaga anak kecil. Secara tidak langsung akan ganggu hormon. Lagi kesian anak baru umur 1 tahun dah mengandung lagi. So rancang keluarga dengan betul supanya tidak stress.

4. Pemakanan yang sihat. Yang ini sebenarnya susah nak kawal. Masalah masyarakat kita suka apa-apa makanan mesti nak manis, mesti nak masin. Mesti nak rasa sedap sedangkan kita sedar makanan tersebut tinggi gula, garam, perasa, pewarna. Jadi kurangkan dua ini dahulu, yang lain akan jadi mudah.

5. Sebolehnya dalam menu harian lebihkan REAL FOOD berbanding supplement. Jika nak ambil supplement ikut keperluan badan. Contohnya vit D, magnesium, calcium.

Usahakan yang basic ini. Akan menyusul yang lain.

Jangan Risau Jodoh Tidak Kunjung Tiba! Allah Tetapkan Yang Terbaik Buat Kita!

Jangan Risau Jodoh Tidak Kunjung Tiba! Allah Tetapkan Yang Terbaik Buat Kita. Jodoh dan pertemuan itu adalah ketentuan Allah. Setiap […]

Wanita Cantik Ini Kongsikan Rahsia Pudarkan Jeragat Dan Kurangkan Whitehead, Tengok… Sangat Berkesan Dan Senang Untuk Disediakan, Begini Cara Sediakannya…

Wanita Cantik Ini Kongsikan Rahsia Pudarkan Jeragat Dan Kurangkan Whitehead, Tengok… Sangat Berkesan Dan Senang Untuk Disediakan, Begini Cara Sediakannya… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *