Kelebihan Dan Hukum Melakukan Solat Sunat Istikharah Yang Ramai Salah Faham Selama Ini!

Kelebihan Dan Hukum Melakukan Solat Sunat Istikharah Yang Ramai Salah Faham Selama Ini! Pengenalan istikharah diajar oleh Rasulullah adalah sebagai meminta petunjuk daripada Allah taala dengan pilihan yang terbaik dalam setiap pekerjaan yang ingin kita lakukan. Sesungguhnya Allah taala adalah tempat kita mengadu dan memohon.

BACA:Hukum Solat Ketika Azan Berkumandang

Kelebihan Dan Hukum Melakukan Solat Sunat Istikharah Yang Ramai Salah Faham Selama Ini!

Ianya adalah sebagai satu jalan terbaik untuk menentukan pilihan dan ikhtiar makhluk agar sentiasa dipandu dengan petunjuk dan hidayah Allah taala.

Ancaman Berpegang Selain Daripada Allah

Ini bertentangan sekali dengan sifat-sifat yang dimiliki oleh orang-orang kafir dan munafiq serta mereka-mereka yang lemah imannya. Secara adatnya mereka akan menjalani kehidupan mereka tanpa memandang kepada kuasa dan ketentuan Allah taala.

Bahkan mereka penuh yakin bahwa setiap ketentuan dan keadaan adalah daripada tindakan makhluk itu sendiri samada daripada usaha ikhtiar mereka, bomoh, tilik nasib, ilmu teri, ilmu nujum, dan lain-lain daripada perkara khurafat dan tahyul. Sungguh telah kufurlah mereka yang berpegang dengan perkara-perkara itu semua.

Waktu Beristikharah

Masa yang paling sesuai untuk melakukan Solat Istiikharah sebagaimana pendaat ulama’ adalah ketika waktu Sahur kerana ianya adalah waktu yang paling afdhal dari sudut diterimanya sesuatu amalan dan doa kita.

Manfaat Solat Istikharah

Tidak terdapat secara khusus daripada hadith-hadith yang lepas bacaan-bacaan yang khusus dalam Solat Istikharah kecuali doa. Oleh itu, selepas bacaan Surah Al-Fatihah kita dibolehkan membaca apa sahaja surah daripada Al-Quran.

Namun disana terdapat ijtihad daripada para ulama’ dalam menjelaskan kaifiat dan bacaan sebagai garis panduan memudahkan kita orang awam melakukannya.

Sumber: Apakes

10 sebab Solat tak diterima Allah SWT.

10 sebab Solat tak diterima Allah SWT. Solat tidak diterima oleh Allah SWT. Takut bila kita mendengarnya. Manakan tidak takut, solat […]

Hukum Solat Sambil Menahan Kentut? Sah Ke Solat?

Hukum Solat Sambil Menahan Kentut? Sah Atau Tidak Solat Kita? Apakah hukum solat sambil menahan kentut? Adakah harus solat lebih […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *