Penjelasan Kenapa Rasulullah Sarankan Tidur Menghadap Kanan

Penjelasan Kenapa Rasulullah Sarankan Tidur Menghadap Kanan. Bukan sekadar postur berdiri atau duduk sahaja yang penting, waktu tidur kita juga harus memiliki posisi yang baik dan betul.

Satu di antara posisi tidur yang benar iaitu dengan menghadap ke kanan. Terdapat banyak hujah waktu tidur kita mesti menghadap ke kanan. Penjelasan Kenapa Rasulullah Sarankan Tidur Menghadap Kanan

1. Mengurangkan beban jantung

Posisi jantung manusia lebih cenderung jika ada di kiri. Dengan tidur menghadap ke kanan, hal itu bakal mengurangkan beban jantung dan organ badan lain.

Namun, jika kita tidur di posisi menghadap kiri, jantung bakal menerima aliran darah yang berlebihan. Denyut jantung juga jadi lebih cepat, walau sebenarnya jantung perlu rehat waktu kita tidur.

2. Merehatkan otak kiri

Hujah waktu tidur kita mesti menghadap kanan adalah untuk merehatkan otak kiri.

Mengapa cuma merehatkan otak samping kiri saja? Kerana otak kiri miliki manfaat untuk membantu organ-organ di bahagian kanan untuk bekerja dengan baik.

Contohnya untuk makan, mengingati sesuatu perkara, serta hal lain yang menguasai memakai organ badan kanan. Dengan posisi tidur menghadap kanan, kerja otak kiri juga semakin lebih santai untuk membantu kerja organ badan kanan.

3. Melindungi paru-paru

Paru-paru kiri manusia lebih kecil dari pada paru-paru kanan. Oleh kerana itu, dengan posisi tidur kita menghadap ke kanan, jantung tidak akan membebani paru-paru kanan.

Sebaliknya, bila tidur ke kiri, jantung bakal menerpa paru-paru yang memiliki ukuran kecil.

Tentunya, lebih tak baik buat kesihatan kita.

Selepas mengetahui hujah waktu tidur kita mesti menghadap ke kanan, Seperti yang disarankan Rasulullah SAW.

Adab Tidur dalam Islam serta Faedahnya

Di dalam Islam tidak ada satu aktiviti pun yang tidak dinyatakan, ia hanya untuk kebaikan manusia supaya kita dapat jadi manusia baik dengan cara jasmani serta rohani yang mempunyai tujuan untuk menggerakkan manfaatnya sebagai khalifah di dunia serta melakukan pekerjaan di dunia untuk melaksanakan ibadah pada Allah SWT. Seandainya manusia itu tak sihat kerana tidurnya tidak teratur, jadi ibadahnya juga akan tidak dapat dikerjakan dengan cara maksimum.

Adab tidur dalam Islam itu salah satunya:

1. Tidak tidur lewat malam selepas solat Isyak

Terkecuali dalam keadaan darurat seperti untuk mengulangkaji (muroja’ah) ilmu pengetahuan atau ada tamu atau menemani keluarga, seperti yang diriwayatkan oleh Abu Barzah radhiyallahu ‘anhu.

“Bahawasanya Rasulullah sallallahu ‘allaihi wasallam membenci tidur malam sebelumnya (solat Isyak) serta berbincang-bincang (yang tidak berguna) sesudahnya, ” Hadith Kisah Al-Bukhari No. 568 serta Muslim No. 647 (235).

2. Sebaiknya tidur dalam keadaan telah berwuduk

Seperti Hadith : “Apabila engkau akan mendatangi pembaringan (tidur), jadi sebaiknya berwuduk terlebih dulu seperti wudukmu untuk lakukan solat, ” (HR. Al-Bukhari No. 247 serta Muslim No. 2710).

3. Sebaiknya mengutamakan posisi tidur menghadap kanan

Tidur dengan posisi rusuk kanan sebagai tumpuan serta berbantal dengan tangan kanan, tidak mengapa jika sesudahnya beralih posisinya di atas segi kiri (rusuk kiri sebagai tumpuan). Hal semacam ini berdasarkan pada sabda Rasulullah :

“Berbaringlah diatas rusuk samping kananmu, ” (HR. Al-Bukhari no. 247 serta Muslim no. 2710).

“Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam jika tidur menempatkan tangan kanannya di bawah pipi kanannya, ” (HR. Abu Dawud no. 5045, At Tirmidzi No. 3395, Ibnu Majah No. 3877 serta Ibnu Hibban No. 2350).

4. Tidak dibenarkan terdedah dengan posisi perut sebagai tumpuannya baik saat tidur malam mahupun tidur siang

“Sesungguhnya (posisi tidur terdedah) itu iaitu posisi tidur yang dimurkai Allah Azza Wa Jalla, ” (HR. Abu Dawud dengan sanad yang sahih).

5. Membaca ayat-ayat Al-Quran, diantaranya :

Membaca ayat kursi. Membaca dua ayat paling akhir dari surat Al-Baqarah .Mencantumkan dua tapak tangan lalu ditiup serta dibacakan surat Al-Ikhlas, Al-Falaq serta An-Naas lalu dengan dua tapak tangan memegang dua bahagian badan yang boleh dipegang dengannya dari kepala, muka, serta badan bahagian depan. Ulangi sebanyak 3 kali. Hal ini dinyatakan dalam Hadith Kisah. Al-Bukhari dalam Fathul Bari XI/277 No. 4439, 5016 (cet. Daar Abi Hayan) Muslim No. 2192, Abu Dawud No. 3902, At-Tirmidzi.

6. Sebaiknya mengakhiri pelbagai doa tidur dengan doa tersebut :

“Bismikarabbii wa dho’tu jambii wa bika arfa’uhu in amsakta nafsii farhamhaa wa in arsaltahaa fahfazhhaa bimaa tahfazha bihi ‘ibaadakasshaalihiin. ”

“Dengan Nama-Mu, ya Rabb-ku, aku menempatkan lambungku. Serta dengan nama-Mu juga aku bangun daripadanya. Jika Engkau menahan rohku (mati), jadi berilah rahmat kepadanya. Namun jika Engkau melepaskannya, jadi peliharalah, seperti Engkau pelihara hamba-hamba-Mu yang soleh, ” (HR. Al-Bukhari No. 6320, Muslim No. 2714, Abu Dawud No. 5050 serta At-Tirmidzi No. 3401).

7. Disunnahkan jika akan membalikkan badan (dari satu segi ke segi yang lain) saat tidur malam untuk mengatakan doa :

“laa ilaha illallahu waahidulqahhaaru rabbussamaawaati wal ardhi wa maa baynahumaa ‘aziizulghaffaru. ”

“Tidak ada Illah yang memiliki hak diibadahi terkecuali Allah yang Maha Esa, Maha Perkasa, Rabb yang kuasai langit serta bumi dan apa yang ada di antara keduanya, Yang Maha Mulia lagi Maha Pengampun, ” (HR. Al-Hakim I/540 disetujui serta disahihkan oleh Imam adz-Dzahabi).

Kongsikan artikel ini.
  • 4.4K
  •  
  •  
  •  

Piala AFF 2018: Jaringan Kontroversi Nguyen Anh Duc Beri Vietnam Kejuaraan Kedua

Piala AFF 2018: Jaringan Kontroversi Nguyen Anh Duc Beri Vietnam Kejuaraan Kedua. Vietnam akhirnya muncul johan kejohanan Piala AFF Suzuki […]

Kesihatan Muhammad Adib Semakin Merosot – IJN

Kesihatan Muhammad Adib Semakin Merosot – IJN. Keadaan kesihatan Muhammad Adib Mohd Kassim, anggota bomba yang cedera parah dalam pergaduhan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *