Tarif Air Dijangka Naik, Kenaikan Tidak Akan Beban Rakyat – Menteri Air, Tanah Dan Sumber Asli

Tarif Air Dijangka Naik, Kenaikan Tidak Akan Beban Rakyat – Menteri Air, Tanah Dan Sumber Asli. Kadar tarif air mungkin akan dinaikkan secara berperingkat tahun ini selaras dengan usaha kerajaan untuk menstruktur semula industri perkhidmatan bekalan air di negara ini.

Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A Xavier Jayakumar berkata kenaikan tarif sumber asli tersebut perlu dilaksanakan bagi menjaga kepentingan pengguna untuk mendapatkan air berkualiti serta menjamin industri tersebut dari sudut perkhidmatan.

Kenaikan Ini

“Bagaimanapun, saya boleh katakan bahawa kenaikan ini tidak akan membebankan rakyat dan kami akan berunding dengan semua (kerajaan) negeri,” katanya semasa menjadi tetamu jemputan bagi program Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel, di sini malam ini.

Beliau berkata kementeriannya bersama Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) sedang berunding dengan beberapa kerajaan negeri untuk mendapatkan persetujuan semua pihak sebelum dilaksanakan.

“Kita telah mengemukakan business plan kepada mereka (kerajaan negeri). Sekarang kerajaan negeri berbincang antara mereka…ada tanda-tanda menunjukkan bahawa mereka (kerajaan negeri) setuju untuk menaikkan tarif air,” katanya.

Kenaikan kadar tarif air masih belum ditetapkan kerana setiap negeri mempunyai kadar tarif yang berbeza, katanya.

Sumber: BERNAMA

Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya Kembali Lagi!

Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya Kembali Lagi! Acara tahunan Putrajaya iaitu Pesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya (MyBalloonFiesta) 2019 bakal […]

“Apa Salah Anak Saya.. Adik Masih Lagi Belum Sedar, Gigi Patah dan Terdapat Lebam Pada Bibir”

“Apa Salah Anak Saya.. Anak Masih Lagi Belum Sedar, Gigi Patah dan Terdapat Lebam Pada Bibir”. Ketua Polis Daerah Sibu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *